Home laatste nieuws Partuur Britt Joustra wint hoofdklasse in Marsum | verslag

Partuur Britt Joustra wint hoofdklasse in Marsum | verslag

620
0

Het is zaterdag 7 september als de dames hoofdklasse voor de een-na-laatste keer dit seizoen de kaatstas en kaatsschoenen weer hebben ingepakt om af te reizen naar kaatsveld “De Tsiene” in Marsum, tegenover het prachtige Poptaslot. De vrijwilligers van kaatsvereniging “Marsum” hebben tijdens de Marsumer Merke weer alle registers opengetrokken en een prachtige arena gebouwd voor hun kaatsweekend, met de dames op zaterdag en de heren op zondag.

De dag begon onder een grijs wolkendek, maar naarmate de dag vorderde, klaarde het op en werd het een prachtige kaatsdag met veel publiek aan de rand van het veld. Kaatsvereniging Marsum organiseerde op deze mooie dag een door-elkaar-loten wedstrijd. Aan het einde van de opgave stonden er 25 dames op papier, die werden verdeeld over 8 volledige parturen en één losse dame waar vervolgens om werd geloot. Ondanks dat sommige uitslagen misschien een groot verschil aangaven, werd er fel gestreden om elke centimeter gras en elke 2 punten aan de telegraaf. Onder leiding van Marco Fijma werden de eerste ballen door de dames opslagsters om klokslag 11:00 naar de perken gestuurd. Alles was fantastisch geregeld in Marsum: alle lijnen bezet, blokjelopers en telegrafisten. Kortom, alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie kaatsdag.

Rixt Fokkema – Anna Ennema

Rixt Fokkema werd deze dag via loting gekoppeld aan Lisanne Scharringa en Senne Idsardi. Zij betraden als eerste de arena, waarin ze de strijd aangingen met het partuur van Anna Ennema, Corrie Kroondijk en Manon Scheepstra. Het beloofde een mooie strijd te worden toen meteen het eerste te verkaatsen bordje op de 6-6 beslist moest worden. Manon mocht op dat moment opslaan en plaatste een prachtige zitbal, waardoor zij de leiding namen. Rixt en haar maten probeerden meteen de aansluiting te herstellen, maar zagen de achterstand verder oplopen toen Anna het perk van Lisanne en Senne met lege handen achterliet op de 0-1 2-6. De strijd bleef fel, want voor de tweede keer in drie verkaatste eersten stond het weer 6-6, waarop de beslissing moest vallen. Toen Rixt niet scherp was en de bal buiten het perk belandde op de 0-2 6-6, liep het onderlinge verschil op tot drie eersten. Beide parturen haalden deze dag alles uit de kast, maar Anna leek met Corrie en Manon telkens op de belangrijke momenten toe te slaan, waardoor zij de touwtjes stevig in handen hielden. Voor de tweede keer in deze strijd sloeg Anna weer toe, toen zij het perk van Lisanne en Senne met lege handen liet staan en een zitbal plaatste op de 0-3 0-6. Eindelijk leek de partij op gang te komen toen Rixt, samen met Lisanne en Senne, hun eerste bordje aan de telegraaf wisten te hangen door het goede werk van Rixt, die de kaats wist te behouden op de 0-4 6-4. Ze probeerden de aansluiting te herstellen, maar konden niet voorkomen dat Anna hun vijfde eerst aan de telegraaf wist te hangen, toen zij met haar opslag voorkwam dat het perk van Lisanne en Senne de kaats wist te passeren op de 1-4 4-6. De strijd bleef intens, want voor de derde keer was daar de 6-6, waarop de beslissing moest vallen. Toen Rixt en Senne even van opslag wisselden, mocht Senne opslaan. Toen zij het perk van Corrie en Manon met lege handen liet staan op de 1-5 6-6, was daar hun tweede eerst. De inhaalrace kwam echter te laat, want Rixt, Lisanne en Senne moesten de handdoek in de ring gooien op de 2-5 2-6, toen de bal uit de hand van Senne te veel snelheid meekreeg en over het perk heen vloog.

Roelie Kroondijk – Britt Joustra

Roelie Kroondijk vormde deze dag een partuur met Noelle Hiddinga en Foke Jil Bakker. Zij stonden op de eerste omloop tegenover de formatie van Britt Joustra, Jelly Hiemstra en Fiera de Vries. Het werd een prachtige strijd. Het eerste te verkaatsen bordje verscheen aan de zijde van Britt en haar maten, toen Roelie er niet in slaagde de bal de juiste richting mee te geven en deze net buiten de lijnen belandde op de 4-6. De balans keerde echter al snel terug in deze partij, toen Roelie met haar opslag een prachtige zitbal wist te plaatsen op de 0-1 6-4 en daarmee haar partuur weer langszij bracht. Het bleef stuivertje wisselen aan het begin van de partij bij het binnenhalen van de bordjes, want Britt wist de bal zo naar het perk te sturen dat Foke Jil deze niet goed kon verwerken op de 1-1 4-6 en de bal over de kwaadlijn vloog, waardoor partuur Britt de leiding weer in handen nam. Het leek er vervolgens op dat Britt, Jelly en Fiera het heft in handen wisten te nemen, toen het verschil verder opliep door een prachtige zitbal van Britt op de 1-2 2-6. De strijd bleek echter verre van gestreden, want voor het eerst moest in deze partij de beslissing vallen op de 6-6. Toen Foke Jil goed onder de bal stapte en de kaats wist te passeren op de 1-3 6-6, was de aansluiting hersteld. Het evenwicht in deze mooie strijd keerde terug toen Roelie mocht opslaan op de 2-3 6-2 en een prachtige zitbal wist te plaatsen. Het zevende eerst in een onderlinge strijd wil nog wel eens voor een ommekeer of doorbraak zorgen. Het was een zwaar bevochten eerst: beide parturen bleven aan elkaar gewaagd tot de 3-3 6-6. Het was Fiera die het zevende eerst wist binnen te slepen, toen zij de bal vanaf de boven tot in het perk wist te retourneren. Beide parturen gaven de strijd niet zonder slag of stoot op, waardoor voor de vierde keer het evenwicht terugkeerde in deze spannende strijd. Roelie, samen met Noelle en Foke Jil, wist toe te slaan op de 4-3 0-6. Het leek erop dat wie als eerste het vijfde bordje zou bereiken, wel eens met de winst vandoor kon gaan. Britt mocht op dat moment de bal richting het perk sturen, en toen zij dat zo wist te doen dat Noelle de bal niet goed kon verwerken en deze over de kwaadlijn vloog op de 4-4 6-6, was daar het vijfde eerst voor Britt, Jelly en Fiera. Zij gaven dit niet meer uit handen en wisten de tweede lijst in Marsum te bereiken, toen Fiera de boven wist te vinden op de 4-5 4-6.

Moniek Lootsma – Annet de Haan

In de derde partij van de eerste omloop in Marsum staat Moniek Lootsma samen met Jeska Terpstra en Gerde Lycklama à Nijeholt tegenover het partuur van Annet de Haan, Marsha Broersma en Noa Elzinga. Het beloofde een mooie strijd te worden, want meteen het eerste te verkaatsen bordje moest op de 6-6 worden verkaatst. Toen Annet de bal naar het perk mocht sturen en er niet in slaagde om deze binnen de lijnen te houden, ging het eerste bordje naar Moniek en haar maten. De vliegende start was voor de formatie van Moniek, want zij wisten meteen een gaatje te slaan door het goede werk van Jeska, die vanaf de boven de bal tot in het perk retourneerde op de 1-0 6-4. Langzaam maar zeker leek ook hier de wedstrijd echt op gang te komen, toen de formatie van Annet het eerste bordje aan de telegraaf wist te hangen door de kaats te behouden op de 2-0 4-6. Ze slaagden er echter niet in om op dat moment de balans terug te brengen in de wedstrijd, want door het goede opslagwerk van Moniek, die een prachtige zitbal plaatste op de 2-1 6-0, liep het onderlinge verschil weer verder op. De strijd was echter verre van gestreden, want de spanning keerde terug toen Moniek er ditmaal niet in slaagde om de bal de goede richting mee te geven en de bal buiten het perk belandde op de 3-1 4-6. Het was een mooie strijd die weer in balans kwam door het goede werk van Annet, die de bal in het tussenspel onderschepte en tot in het perk retourneerde op de 3-2 4-6, waardoor het weer gelijk was. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Annet, Marsha en Noa namen voor het eerst de leiding door het goede opslagwerk van Annet, die een prachtige zitbal wist te plaatsen op de 3-3 4-6. Beide parturen weigerden de strijd op te geven en bleven knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf, waardoor het evenwicht terugkeerde op de 4-4 door een prachtige zitbal van Moniek op de 3-4 6-4. Het was een spannende strijd waarin Noa als eerste toesloeg door de bal voor de kaats te keren op de 4-4 2-6. In het laatste eerst haalden beide parturen nog een keer alles uit de kast, waardoor de beslissing viel op de 6-6. Er lag een kaats tussen de middellijn en de voorlijn, en toen Marsha de kaats wist te passeren, gingen zij met een 4-5 6-6 overwinning naar de tweede omloop in Marsum.

Larissa Smink – Louise Krol

In de laatste partij van de eerste omloop bij kaatsvereniging Marsum stond er meer op het spel dan een plekje op de tweede lijst, want de winnaar van deze onderlinge confrontatie had daar een staand nummer en ging daardoor als eerste naar de halve finale van deze door-elkaar-loten wedstrijd. Iris Veltman betrad deze dag samen met Larissa Smink en Gerbrich Koster de arena om de strijd aan te gaan met Louise Krol, Anouk Smink en Jeldau Koopmans. Het was een prachtige dag in Marsum, waar veel eersten pas op de 6-6 beslist werden. Zo ook in deze onderlinge strijd, want meteen in het openingseerst bereikte de telegraaf de 6-6. Toen Iris een prachtige zitbal wist te plaatsen in het perk van Anouk en Jeldau, namen zij de leiding. Beide parturen begonnen zeer goed aan de wedstrijd en gaven elkaar niets toe, want voor de tweede keer op rij was daar weer de 6-6. Jeldau kreeg de bal achterin het perk op dat moment, maar slaagde er niet in deze goed te verwerken en de bal vloog op de 1-0 6-6 over de kwaadlijn, waardoor partuur Iris een 2-0 voorsprong kreeg. Langzaam maar zeker kwam ook hier de strijd echt op gang, toen Louise de kaats wist te behouden op de 2-0 0-6. Toen Iris, Larissa en Gerbrich er niet in slaagden om de voorsprong vast te houden, keerde het evenwicht terug in de wedstrijd door het goede opslagwerk van Louise, die een prachtige zitbal wist af te leveren op de 2-1 6-6. De strijd was daarmee weer geheel open. Via een zeer snel verkaatst bordje wisten Iris en haar maten opnieuw toe te slaan en op voorsprong te komen, toen Iris zelf de bal tot in het perk retourneerde op de 2-2 6-0. Het werd de klapper van de eerste lijst in Marsum, waarin beide parturen alles uit de kast haalden. Voor de tweede keer keerde de balans terug in de wedstrijd door het goede werk van Louise aan de opslag, toen zij een prachtige zitbal wist te plaatsen op de 3-2 0-6. Er werd fel gestreden om elke centimeter gras en elke 2 punten aan de telegraaf, waardoor het zevende eerst op de 6-6 beslist moest worden. Larissa stond op de goede plek en retourneerde de bal tot voor de kaats, waardoor zij op een 4-3 voorsprong kwamen. Toen Louise, Anouk en Jeldau even geen passend antwoord wisten te vinden, liep het verschil verder op, toen de formatie van Iris weer toesloeg, ditmaal op de 3-4 0-6, en daarmee als eerste het vijfde bordje aan de telegraaf wist te hangen. Het bleef een boeiend gevecht, want de formatie van Louise weigerde de strijd op te geven, en er gloorde weer wat hoop aan het einde van de horizon toen Anouk hun vierde eerst wist binnen te halen door de kaats te passeren op de 5-3 2-6. Er leek niets aan de hand te zijn voor Iris en haar maten, maar toen zij er niet in slaagden om de wedstrijd in het slot te gooien, bracht Jeldau de spanning weer terug door de boven te vinden op de 5-4 4-6. Het werd een prachtig slot van deze laatste boeiende partij van de eerste omloop in Marsum. Iris leek met Larissa en Gerbrich nog de beste papieren te hebben, toen zij op wedstrijdpunt kwamen op de 5-5 6-2. Zij slaagden er echter niet in om de winst veilig te stellen. Via een buitenslag van Iris en een bovenslag van Anouk werd een volle telegraaf bereikt op 5-5 6-6. Het kwam dus op de laatste slag aan. Toen Jeldau goed onder de bal stapte en de boven wist te vinden, ging het partuur van Louise, Anouk en Jeldau als laatste naar de tweede lijst en plaatsten zij zich via een staand nummer als eerste voor de halve finale.

Yannah Palma – Anna Ennema

Yannah Palma stond aan het begin van de dag als enige op de lijst en moest dus even in de wachtkamer om te zien wie haar maten zouden worden op de tweede lijst, want het partuur van Yannah had een staand nummer op de eerste lijst en kwam dus pas in de tweede omloop in actie. Yannah vormde uiteindelijk samen met de bijgelote Lisanne Scharringa en Foke Jil Bakker een formatie, die vervolgens de arena betrad om de strijd aan te gaan met het partuur van Anna Ennema, Corrie Kroondijk en Manon Scheepstra. Het partuur van Anna Ennema begon sterk, want zij wisten dankzij de retourslag van Corrie in het perk op de 4-6 de leiding te nemen. De vliegende start in deze onderlinge strijd was voor Anna en haar maten, toen Corrie voor de tweede keer wist toe te slaan door goed onder de bal te stappen en de boven te vinden op de 0-1 4-6. Het partuur van Yannah deed er alles aan om grip op de wedstrijd te krijgen, maar al hun pogingen liepen op niets uit, waardoor het verschil bleef oplopen. Via een zeer snel verkaatst eerst sloeg Anna toe met haar opslag op de 0-2 0-6 door een zitbal te plaatsen in het perk van Lisanne en Foke Jill. Zo liepen ze uit naar drie eersten. Kansen waren er wel voor Yannah, Lisanne en Foke Jill, maar de formatie van Anna wist elke keer op de belangrijke momenten toe te slaan. Zij bereikten als eerste het vierde bordje toen de uitgeslagen bal van Lisanne over de kwaadlijn vloog op de 0-3 2-6. De formatie van Yannah, Lisanne en Foke Jill probeerde van alles om het ritme van partuur Anna te breken, maar zij konden niet voorkomen dat Manon hun vijfde bordje aan de telegraaf wist te hangen door de bal voor de kaats te keren op de 0-4 4-6. De strijd was toen gestreden, want Anna, Corrie en Manon kwamen niet meer in de problemen en stelden de winst veilig toen het vizier van Foke Jill niet op scherp stond en de bal buiten het perk belandde op de 0-5 4-6.

Britt Joustra – Annet de Haan

In de laatste onderlinge strijd van de tweede omloop in Marsum stond er veel op het spel: het was alles of niets, want wie erin slaagde deze partij te winnen, plaatste zich als laatste voor de halve finale. Hierdoor kregen ze een staand nummer en gingen ze automatisch als eerste door naar de finale van deze een-na-laatste wedstrijd van het seizoen. Britt Joustra begon deze strijd samen met Jelly Hiemstra en Fiera de Vries aan de opslag. Zij gingen de strijd aan met het partuur van Annet de Haan, Marsha Broersma en Noa Elzinga. Het beloofde weer een mooie strijd te worden, want het eerst te verkaatsen bordje moest op de 6-6 worden beslist. Toen het vizier van Britt niet op scherp stond en de bal buiten het perk belandde, nam partuur Annet de leiding. De telegraaf keerde snel terug in balans toen ditmaal het vizier van Annet niet goed stond afgesteld op de 0-1 6-6, en de bal buiten het perk belandde. Het was een prachtige strijd, want voor de derde keer op rij was daar de 6-6 aan de telegraaf, en toen Britt met haar opslag de kaats wist te behouden, namen zij een 2-1 voorsprong. Britt, Jelly en Fiera begonnen zeer goed aan deze partij en wisten de voorsprong uit te bouwen toen Fiera de kaats wist te passeren op de 2-1 6-4. De strijd was, net als in voorgaande partijen, nog lang niet gestreden, want Annet, Marsha en Noa kwamen steeds dichterbij toen de opgeslagen bal van Fiera voor het perk belandde op de 3-1 4-6. De telegraaf keerde weer terug in balans, want voor de tweede keer op rij liet de opslag van Fiera haar in de steek toen de bal over het perk vloog op de 3-2 4-6. Het belangrijke zevende eerst zorgt vaak voor een doorbraak of ommekeer. Toen Annet mocht opslaan op de 3-3 6-4, en de bal te kort bleek te zijn en voor het perk belandde, namen Britt, Jelly en Fiera weer de voorsprong. De strijd was nog steeds spannend; Annet en Noa wisselden van opslag in een poging grip op de wedstrijd te krijgen. Het eerst moest uiteindelijk op de 6-6 worden beslist, en toen het vizier van Noa niet op scherp stond en de bal buiten het perk belandde op de 4-3 6-6, liep het verschil op naar 5-3. Annet, Marsha en Noa slaagden er niet meer in om het tij te keren en moesten uiteindelijk de winst laten op de 5-3 6-0, toen de opslag van Noa buiten het perk belandde. Zo plaatste het partuur van Britt zich als eerste voor de finale van deze door-elkaar-loten wedstrijd in Marsum, dankzij een staand nummer in de halve finale.

Louise Krol – Anna Ennema

Wie de tegenstanders van Britt, Jelly en Fiera zouden worden, moest blijken uit de halve finale, waarin Louise Krol samen met Anouk Smink en Jeldau Koopmans aan de opslag begon. Zij stonden tegenover Anna Ennema, Corrie Kroondijk en Manon Scheepstra. Beide parturen begonnen goed en gaven elkaar niets toe aan het begin van de partij. Meteen was daar de 6-6 waarop de beslissing moest vallen, en toen Louise de bal zo naar het perk stuurde dat Corrie en Manon deze niet wisten te verwerken, namen zij de 1-0 voorsprong. Het was een prachtige strijd, waarin ook het tweede eerst op rij beslist moest worden op de 6-6. Anna verzorgde op dat moment de opslag, maar toen de bal te weinig snelheid meekreeg, liep partuur Louise uit naar 2-0. Anna, Corrie en Manon probeerden grip op de wedstrijd te krijgen, maar zagen de achterstand verder oplopen toen de opslag van Anna buiten het perk belandde op de 2-0 6-2. Voor de derde keer in vier verkaatste eersten moest de beslissing op de 6-6 vallen. Het was een zeer spannende en boeiende strijd. Anna wist het bordje voor haar partuur binnen te slepen en daarmee de achterstand terug te brengen tot 3-1. Er zat volop spanning in deze partij, want de 6-6 verscheen regelmatig op de telegraaf. Voor de vierde keer in vijf verkaatste eersten was daar wederom de 6-6, en toen Anouk op de goede plek stond en de bal voor de kaats wist te keren op de 3-1 6-6, bereikten zij als eerste het vierde bordje. Anna, Corrie en Manon haalden alles uit de kast en er waren zeker mogelijkheden, want de strijd lag dicht bij elkaar, vooral als je keek naar de verkaatste eersten, waarbij de beslissing voor de zesde keer op de 6-6 moest vallen. Toen de opslag van Anna niet de goede richting meekreeg en buiten het perk belandde, liepen Louise en haar maten uit naar 5-1. De strijd was toen gestreden, want Jeldau stelde de finale veilig toen zij de bal voor de kaats wist te keren op de 5-1 6-4.

Finale: Britt Joustra – Louise Krol

Het zonnetje staat aan de bijna strakblauwe hemel in Marsum op het moment dat de finale van deze door-elkaar-loten-wedstrijd bij de kaatsvereniging op het punt staat te beginnen. Het is de een-na-laatste wedstrijd van het seizoen bij de dames; volgende week zondag, 15 september, volgt nog de Oldehove Partij in Leeuwarden als afsluiter. Het werd een klapper, een prachtig slot van deze mooie dag in Marsum, tussen het partuur van Britt Joustra, Jelly Hiemstra en Fiera de Vries, die aan de opslag beginnen, en de formatie van Louise Krol, Anouk Smink en Jeldau Koopmans. Beide parturen halen direct alles uit de kast en geven elkaar geen duimbreedte toe, waardoor het eerste te verkaatsen eerst meteen op de 6-6 beslist moet worden. Het is Fiera die de strijd weet open te breken door de bal tot in het perk te retourneren.

Het is een wedstrijd waarin om elke twee punten aan de telegraaf en om elke centimeter gras wordt gestreden. De formatie van Britt weet de voorsprong in een zeer zwaar bevochten eerst te vergroten door een zitbal te plaatsen op de 1-0 6-6. Beide parturen blijven alles uit de kast halen en zijn zeer aan elkaar gewaagd. De spanning keert terug in de wedstrijd door het goede werk van Jeldau op de 2-0 6-6, als zij de bal tot in het perk weet te retourneren. De spanning blijft in deze mooie finale, want voor de vierde keer is daar de 6-6 aan de telegraaf. Als Louise een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-1 6-6, is het evenwicht hersteld op 2-2.

Beide teams geven elkaar niets toe en maken weinig fouten, waardoor voor de vijfde keer op rij in deze finale het eerst op de 6-6 beslist moet worden. Louise neemt bij een 2-1 achterstand de positie van Jeldau in het achterperk over, maar als zij op de 2-2 6-6 de bal achterin krijgt en deze goed weet te raken, vliegt de bal over de kwaadlijn, en daarmee komt de 3-2 voorsprong voor Britt, Jelly en Fiera. Vanaf dat moment lijkt de formatie van Britt de touwtjes in handen te nemen en ze bouwen de voorsprong uit naar 4-2 wanneer Anouk de bal op 3-2 6-4 op het lichaam van Louise plaatst.

Wanneer Louise, Anouk en Jeldau even geen passend antwoord hebben, lijkt de strijd gestreden te zijn, want het is Fiera die met een prachtige zitbal op de 4-2 6-4 het vijfde bordje aan de telegraaf weet te hangen. Maar de formatie van Britt slaagt er niet in om de deur in het slot te gooien, en de spanning keert terug in de finale door het goede werk van Jeldau, als zij de bal voor de kaats weet te retourneren op de 5-2 4-6. Via een zeer snel verkaatst eerst komt de finale weer volledig open te liggen, wanneer de opgeslagen bal van Britt buiten de perklijnen belandt op de 5-3 0-6.

Het is een klapper van een wedstrijd, want het wordt een prachtig slotstuk van deze dag in Marsum wanneer Louise haar partuur langszij weet te loodsen door een prachtige zitbal te plaatsen op de 5-4 4-6. Het komt neer op het laatste te verkaatsen eerst: wie gaat er met de kransen vandoor, Britt met Jelly en Fiera, of toch Louise met Anouk en Jeldau? Uiteindelijk komt het tot een volle telegraaf, 5-5 6-6, waarop de beslissing valt. In een spannende triktrak-situatie rondom een kaats tussen de voorlijn en de middellijn, is het Britt die er zeer goed bij is en erin slaagt de kaats te passeren, waarmee zij de winst in Marsum veiligstelt. Het is de eerste hoofdklassenkrans en overwinning voor zowel Britt Joustra als Jelly Hiemstra, die allebei nog mogen kaatsen in de meisjescategorie. Er stonden in totaal drie dames in de finale in Marsum die nog in de meisjescategorie mogen uitkomen, want ook Jeldau Koopmans hoort daarbij.

Uitslag Marsum:

1e prijs:

Britt Joustra                                    Lollum

Jelly Hiemstra                                Menaam

Fiera de Vries                                 Groningen

2de prijs:

Louise Krol                                     Rinsumageest

Anouk Smink                                  Makkum

Jeldau Koopmans                        Lollum

3de prijs:

Anna Ennema                                Sexbierum

Corrie Kroondijk                            Easterein

Manon Scheepstra                       Leeuwarden

Foto’s

Meer foto’s van het dameskaatsen in Marsum

Verslag Henk Hempenius